Joensuu

Viimeinkin VeloFinland saapuu pyöräilykaupunki Joensuuhun! Tule nauttimaan Joensuun pyöräkaduista, kokeilemaan hollantilaistyyppisiä kiertoliittymiä, pysäköimään pyörä johonkin torin laidalla olevista lähes viidestä sadasta pyörätelineestä ja kokemaan monipuoliset maastopyöräreitit.

Todellinen pyöräilykaupunki

Joensuun kantakaupungissa 15 % matkoista tehdään pyörällä (Henkilöliikennetutkimus 2021).  Joensuussa pyöräilläänkin toiseksi eniten Suomen kaupungeista. Keskimäärin Joensuun seudun asukas tekee vuodessa pyörällä 100 matkaa ja ajaa 463 kilometriä.

Pyöräilyn korkea kulkutapaosuus näkyy katukuvassa: kaikenlaiset ihmiset polkevat ja huippuluokan pyöräparkeissa on tungosta. Eikä Joensuussa tyydytä nykytilanteeseen: Kaupungin kunnianhimoisena tavoitteena on kasvattaa kävellen ja pyörällä tehtävien matkojen osuus 45 prosentista 50 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä.

Pyöräkatujen kaupunki

Joensuun Kauppakadulla avattiin Suomen ensimmäinen pyöräkatu vuonna 2017. Sen jälkeen kaupunkiin on rakennettu kilometrikaupalla lisää pyöräkatuja. Joensuussa on osoitettu, että laadukkaasti rakennettu pyöräkatu on toimiva ratkaisu niin tonttikadulle kuin kaupungin keskustaan.

Kaupungin suurimpaan lähiöön, Rantakylään, pääsee kätevästi baanaa pitkin Pielisjoen maisemista nauttien.

Ylipäätään kaupunkiseudulla on sujuvat ja toimivat pyöräliikenteen yhteydet. Esimerkiksi Liperin kirkonkylältä Joensuun keskustaan on matkaa 27 km. Koko tämän matkan voi pyöräillä pyörätiellä, jonka jokaisessa risteyksessä väistämisvelvollisuus on risteävällä liikenteellä. Pyörällä liikkuminen on sujuvaa ja mukavaa.

Pyörämatkailua monessa muodossa

Pyörämatkailu on myös Joensuun seudulla vahvassa nosteessa.

Joensuu sykkii modernia kaupunkilaista elämää, mutta luonto löytyy heti nurkan takaa. Joensuun lähiluonto tarjoaa luontopolut, uimarannat, nuotiopaikat ja kalastusmahdollisudet aivan keskustan kupeesta. Torilta voi lähteä vaikka pitkän viikonlopun pyörävaellukselle maastopyörä- ja soratiereittejä pitkin. Joensuun seudun maastopyöräilyreitistö on yli 200 kilometriä pitkä.

Maantiepyöräililijöiden klassikko on Pyhäselän kierto pohjoisen Saimaan maisemissa. Vauhdin hurmaan alamäessä pääsee Pärnä Bike Parkissa.

Tervetuloa kokemaan Joensuu 22.-23.9.2023! Suosittelemme myös varaamaan sunnuntain 24.9. pyöräilystä nauttimiseen Joensuun seudulla.

Back to top