Blogi

← Takaisin

Pyörämatkailu jatkuu vaikka kesä päättyy – 5 hyvää syytä ja 5 kohdevinkkiä syksyn pyöräreissuihin

Vaikka lomien tilalle on astunut arki ja kalenteri on kääntynyt syksyn puolelle, ei pyörämatkailua tarvitse lopettaa – eikä kannata! Syksyinen pyörämatka voi olla jopa mieleenpainuvampi ja antoisampi kokemus verrattuna kuumaan ja ruuhkaiseen kesäsesonkiin. Pyöräliitto kokosi viisi hyvää syytä kokeilla pyörämatkailua syksyllä sekä viisi junalla saavutettavaa kohdevinkkiä.

Viisi hyvää syytä lähteä syksyllä pyörämatkalle:

  1. Helle ei hirvitä. Vaikka auringonpalvojat kaipaavat kuumia kesäpäiviä, tekee helteinen sää varsinkin kuormatun pyörän polkemisesta tukalaa puuhaa. Myös nesteytyksestä huolehtiminen tuottaa kuumissa olosuhteissa päänvaivaa. Syksyn viileydessä voi polkea pitkiäkin taipaleita läkähtymättä, ja myös uni maistuu kuulaassa syysilmassa paremmin kuin trooppisen hiostavassa kesäyössä.
  2. Itikat, paarmat ja mäkäräiset antavat armoa. Kaikenlaiset pörrääjät ovat tärkeä osa luontoa, mutta tosiasia on, että kesäisellä säällä varsinkin hikinen pyöräilijä herättää verenimijöiden huomion kiusallisen hyvin. Syksy rauhoittaa ötökkätilanteen, ja voit levähtää tienvarressa nauttien maisemista huitomatta hyttysarmeijaa kimpustasi.
  3. Junaan mahtuu. “Ei pyöräpaikkoja” on aurinkoisina kesäviikonloppuina harmillisen tuttu lause monille, jotka haluaisivat hypätä junan kyytiin pyörän kanssa. Syksyllä junissa on väljempää ja pyöräpaikkoja paremmin saatavilla. Kun hyödynnät junayhteyksiä ja siirryt raiteita pitkin suoraan retkikohteen läheisyyteen, riittää viikonloppu mainiosti maiseman vaihtoon.
  4. Lähikohteet tulevat läheisiksi. Moni jättää kunnianhimoiset seikkailut mieluiten seuraavaa kesälomaa odottamaan, ja syksyllä onkin mukava tutustua lähiympäristön retkikohteisiin. Kun päivät lyhenevät eikä päivänvalon puitteissa ehdi polkea kauas, on mukava tutkia pyöräillen lähiseutuja, jotka usein jäävät tarpeettoman vähälle huomiolle. Oman lähiympäristön ja koko Suomen pyöräily-ystävälliset palvelut löytyvät bikeland.fi-osoitteesta. Pyörämatkailijan tarpeet huomioivien Welcome cyclist -yritysten verkosto kasvoi kesällä 2023 jo yli 440 kohteen laajuiseksi.
  5. Pimeys on elämys! Toisin kuin vaaleina keskikesän öinä, näyttäytyy tähtitaivaan kirkkaus kaikessa loistossaan syksyn tummina iltoina. Ota termospullo, untuvatakki tai makuupussi rantakalliolle ja suuntaa katse kohti linnunrataa. Muista varautua pimeyteen myös pyöräillessä: varustaudu riittävän tehokkailla etu- ja takavaloilla, ja muista pitää lamput ladattuina.

Viisi junalla saavutettavaa lähtöpistettä syksyn retkille:

Turku

Turku on takuuvarma lähtöpaikka pitkille retkeilyreiteille sekä lyhyemmille päiväseikkailuille. Voit lähteä kiertämään vaikkapa Suomen vanhimman matkailureitin Seitsemän kirkon kierroksen. Jos hakusessa on lyhyempi reissu, kannattaa kokeilla Piikkiön ja Liettoisten lenkkiä. Se on 36 kilometrin mittainen helppo tasamaan reitti, jonka kierrettyään ehtii vielä mainiosti iltajunalla kotimatkalle.

Ja kannattaa Turkuun lähteä kaupunkilomaakin viettämään! Turun kaupunkipyörät eli föllärit ovat käytössä lokakuun loppuun, ja ne sopivat erityisen hyvin yhdistettäviksi junamatkaan. Kaupunkipyörien näppäryys perustuu siihen, että matkan lähtöasemalle voi taittaa kotikaupungin kaupunkipyörällä, ja määränpäässä museoita ja ravintoloita pääsee kiertelemään nappaamalla asemalta paikallisen kaupunkipyörän: Oman pyörän kuljetuksesta ja säilytyksestä ei tarvitse huolehtia.

Turun suuntaan ehtii syysretkelle mainiosti, sillä ruskan väriloisto voi jatkua eteläisessä ja lounaisessa Suomessa aina lokakuun lopulle saakka. Huomaathan, että Turun päärautatieaseman remontin vuoksi Helsingin suunnasta saapuvat junat jäävät Kupittaan asemalle

Rovaniemi

Lapin komein ruska ajoittuu jo syyskuun alkupuoliskolle, ja lyhyenä kukoistavan ruskasesongin aikana väkeä riittää varsinkin suosituimmissa kohteissa. Pohjoisen reitit ovat kuitenkin varteenotettava vaihtoehto myöhemminkin syksyllä, kun ruskaruuhka on hellittänyt. Myös esimerkiksi majoitusliikkeissä ja pyörävuokraamoissa on loppusyksystä väljempää, ja vaikka maisemassa olisi vähemmän värisävyjä, on kuuran peittämä pohjoinen maisema upea elämys.

Lappi on erityisesti bikepacking-retkeilijälle todellinen paratiisi. Arctic by Cycle -reitistöstä löytyy peräti 11 erilaista reittivaihtoehtoa, alkaen reippaista päivärytistyksistä maastopyörän satulassa ja ulottuen useamman viikon pyörävaelluksiin pitkin pohjoisen hiekkateitä. Reitistön eteläisimpinä pisteinä ovat Rovaniemen ja Kemijärven rautatieasemat.

Hämeenlinna

Luonto ja historia kohtaavat Hämeenlinnan kansallisessa kaupunkipuistossa, jonka ytimessä ovat keskiaikainen linna, Vanajavesi rantoineen sekä puistojen ja luontoalueiden muodostama verkosto. 

Hämeenlinnassa ja sen lähiseudulla risteilee useita helppokulkuisia reittejä tavanomaisella pyörällä ajettavaksi, ja maastopyöräilijä voi viettää vauhdikkaan viikonlopun esimerkiksi Kalpalinnan bike parkissa tai Aulangon kansallismaisemien poluilla. Lomareissulle voi lähteä myös ilman omaa pyörää, sillä Hämeenlinnassa palvelee useita pyörävuokraamoja. 

Myös pitkää retkeä suunnittelevien kannattaa harkita matkaa Hämeenlinnan suuntaan. Hämeen linnan porteilta voi suunnata kauniista maalaismaisemista ja luontokohteista tunnetulle Hämeen härkätielle, jonka reittiä ovat kulkeneet viikinkiajoista lähtien niin kauppiaat, pyhiinvaeltajat kuin maantierosvotkin. Härkätien toinen päätepiste häämöttää 180 kilometrin päässä Turussa, ja aikanaan reitti onkin yhdistänyt kaksi keskiaikaista linnaa toisiinsa.

Lahti

Lahti sai kesäkuussa ajetun FNLD GRVL -tapahtuman myötä kansainvälistä nostetta hiekkatiepyöräilyn huippukohteena. Lahden ympäriltä riittää valittavaksi monipuolisesti reittejä, ja valikoimaa riittää aina 30 kilometrin pyrähdyksistä yli 100 kilometrin mittaisiin gravelseikkailuihin Salpausselkien muovaamissa maisemissa. Lahti on junalla mainiosti saavutettavissa. Helsingin ja Lahden välillä tunneittain kulkevaan lähijunaan ei tarvitse erikseen varata pyöräpaikkaa, vaan pyörän kanssa kyytiin voi nousta, jos tilaa riittää.

Lieksa

Pohjois-Karjalan upea luonto tarjoaa hiljaisuutta, joka on vertaansa vailla. Itärajan tuntumassa odottaa rikkomaton luonnonrauha ja upeat maisemat: suot, harjupolut, kosket ja sankat metsät.

Helsingistä Lieksaan kulkee kaksi junavuoroa päivittäin. Lieksasta käsin on saavutettavissa esimerkiksi 300 kilometrin laajuinen maastopyöräreitistö, jonka kruununjalokivenä komeilee 140 kilometrin mittainen Karhunpolku. Ruunaan retkeilykeskuksen kautta Patvinsuon kansallispuistoon kulkevan Karhunpolun varrella voi aistia erämaan rauhan ohella kaikuja seudun sotahistoriasta. Lyhyemmän ja helpomman maastopyöräelämyksen tarjoaa Ruunaan maisemareitti.

Hiekkatiepyöräilyn ystäville Lieksa toimii lähtöruutuna Pielisen kierrokselle, joka muodostaa pääasiassa rauhallisista maalaisteistä koostuvan 250 kilometrin mittaisen lenkin Suomen neljänneksi suurimman järven ja Kolin kansallismaisemien ympäri. Halutessaan reittiä voi lyhentää puolivälissä matkustamalla Pielisen yli laivalla, joka liikennöi 17.9. saakka.

Tule mukaan!

Liittymällä Pyöräliittoon olet mukana edistämässä pyöräilyn erottamista jalankulusta, hyvää reittien talvikunnossapitoa, turvallisia kouluteitä, ihmisten kannustamista pyörän selkään ja pyöräliikenteen huomioimista lainsäädännössä.

Pyöräliitto tavoittelee 30 % nousua pyöräilyn kulkutapaosuudessa vuosien 2018-2025 välillä. Tämän saavuttamiseksi tarvitsemme tukeasi

Liity joukkoon iloiseen!

Back to top