Pyöräilyaiheisia kirjoja, elokuvia, podcasteja ja tubettajia

Tämä on täydentyvä lista polkupyöriä, pyöräilyä ja pyöräliikennettä käsittelevää luettavaa, katseltavaa ja kuunneltavaa.

Päivitetty viimeksi 6.10.2024.

Lue

Kirjat

Jody Rosen: Pyöräilyn lumo ja sen historia (2023) Amerikkalaisen toimittajan, kirjailijan ja entisen polkupyörälähetin Jody Rosenin teos on laaja katsaus niin pyörän ja pyöräilyn historiaan kuin niiden nykytilaan ja tulevaisuuteen. Kirja tutkii polkupyörän noin 200 vuoden takaisia alkuvaiheita muodonmuutoksineen, valottaa polkupyörän vaikutusta naisten emansipaatioon, sukeltaa tarinoihin talvipyöräilystä Alaskassa suuren kultakuumeen aikaan sekä vie lukijan kokemaan, millaista on riksakuskin arki aasialaisen miljoonakaupungin ruuhkissa. Katso tästä, millainen oli pyöräilytubettaja Kampiapinan lukukokemus teoksen parissa.

Tiina Männistö-Funk & Tiitu Takalo: Polkimilla – nyt, ennen ja tulevaisuudessa (2023) Teos perustuu historiantutkija Tiina Männistö-Funkin tutkimuksiin suomalaisesta pyöräilystä ja Sarjakuva-Finlandialla palkitun Tiitu Takalon kokemuksiin aktiivisena pyöräilijänä. Kirjassa poljetaan erityisesti Turussa ja Tampereella, mutta piipahdetaan myös Oulussa, Helsingissä ja Berliinissä. Lukija pääsee mukaan matkalle pyöräilyn historiaan ja katselee teoksen luettuaan kaupunkeja uusin silmin. Suomalaisen pyöräilykirjallisuuden ehdoton merkkiteos havainnollistaa, miten yli 50 vuotta sitten tehdyt muutokset vaikuttavat yhä arkeemme, mutta kutsuu myös kuvittelemaan toisenlaista kaupunkia ja löytämään pyöräilyn ilot. Lämmin suositus kaikille pyöräilystä, kaupunkisuunnittelusta, liikenteestä ja ihan vain laadukkaasta sarjakuvakirjallisuudesta kiinnostuneille!

Raul Hellberg: Pyöräily (1937) Mielenkiintoinen perusteos pyöräilystä, jolle erityisen lisämausteensa antaa peittelemätön intohimo polkupyöräilyä kohtaan sekä entisaikojen ylevätyylinen suomen kieli. Raul Hellberg oli kilpapyöräilijä ja liikemies, jonka aloitteesta syntyi Suomen vanhin pyöräkilpailu Porvoon ajot, joka ajettiin ensimmäisen kerran vuonna 1926.

Jukka Pakkanen: Viimeinen kilometri (1984). Kertomus huippu-urheilijan yksinäisestä puurtamisesta, voittamisen paineista ja siitä, miten nämä sopivat yhteen perhe-elämän kanssa.

Matti Hirvonen, Sanna Ojajärvi & Martti Tulenheimo: Pyöräilyn ilo (2020) Jatkuvasti lisääntyvä työmatkapyöräily, pyörämatkailu, maastopyöräily, kaupunkipyörien valtava suosio… kaikki nämä ovat osa pyöräilyn uutta nousua. Pyöräilyn ilo vie lukijan kiehtovalle matkalle pyöräilyn iloihin, hyötyihin ja mahdollisuuksiin. Kirjassa käsitellään muun muassa seuraavia aiheita: Miten pyöräily toimii osana arkea eri elämäntilanteissa ja -vaiheissa? Minkälainen pyörä sopii mihinkin tarkoitukseen? Miten pyörä pidetään kunnossa? Pyöräilisinkö kaikkina vuodenaikoina? Minkälaisia vaikutuksia pyöräilyllä on yksilölle ja yhteiskunnalle? Mitkä ovat Suomen parhaat pyöräilykaupungit ja miksi? Millaisia houkuttelevia pyöräilyreittejä ja matkailukohteita löytyy läheltä ja kaukaa?

Matti Rämö: Legendaarisen retkipyöräilijän “megapolkaisuista” ympäri maailman laaditut kertomukset ovat kotimaisen pyöräilykirjallisuuden ehdottomia klassikoita. Maantieteilijätaustainen Rämö havainnoi maat ja maisemat pieteetillä, kirjaten ylös myös jokaisen matkapäivän reitin ja rahankulutuksen. Rämön viimeisin kirja Pyöräillen Suomessa (2021) sisältää ohjeita pitkille retkille sekä matkakertomuksen Saimaalta Sallaan, ja soveltuukin mainiosti käytännön avuksi vaikka tulevan kesän kotimaanmatkojen suunnitteluun. Rämö on kirjoittanut tähän mennessä seuraavat kirjat:

Kolme ensimmäistä Rämön kirjaa löytyy tekijän itsensä lukemina äänikirjoina Yle Areenasta. Pääset siirtymään äänikirjoihin klikkaamalla listassa teoksen nimeä.

Jukka Salminen: Polkupyörällä maailman ympäri (2020) Nojatuolimatkailua viimeisen päälle! Jukka Salminen lähti maailmanympärysreissulleen suoraan koulunpenkiltä, vain kesätyörahat taskussaan. Kuusi vuotta kestänyt ja 61 000 kilometriä viidellä maanosalla kattanut reissu oli parikymppisen Salmisen ensimmäinen ulkomaanmatka omin päin.

Tuija Kauppinen: Joutilaita kilometrejä (2024). Tuija Kauppinen polki miehensä kanssa halki Etelä-Amerikan. Matka kesti reilun vuoden ja kilometrejä kertyi lähes 18 000. Joutilaita kilometrejä kertoo eteläamerikkalaisesta elämänmenosta tunnettujen matkakohteiden ulkopuolella. 

Raimo O. Kojo: Syysmatka Suomessa (1984).

Erno Paasilinna: Kotiseudulla ja vierailla mailla (1988). Suomalaisen kirjallisuuden legendaarinen toisinajattelija, Finlandia-palkittu esseisti Erno Paasilinna julkaisi tuotteliaan uransa aikana kolme matkakirjaa, joista Kotiseudulla ja vierailla mailla on ensimmäinen. Teoksessa Paasilinna tutustuu polkupyörällä rakennemuutoksen koettelemaan Itä-Suomeen. ”Ajelen, katselen ja mietiskelen. Pyörällä ajaessaan voi seurata koko avointa maisemakokonaisuutta rauhassa ja samalla kertaa, hahmottaa sen kaikki piirteet, miettiä mitä ne kertovat. Pyöräilijä näkee, haistaa ja kokee. Ajaessa tuntee tuulen, sateen ja auringon, korkeitten vaarojen vilpoisuuden ja syvien laaksojen lämmön ja tyvenen”.

Kalle Päätalo: Muuttunut Selkonen (1991) Wikipedia kertoo Iijoki-sarjan 21. osasta seuraavaa: “Kalle on saanut paikan syntymäkuntansa Taivalkosken rakennusmestarina. Työtä vieroksumaton Kalle saa tosissaan painaa pitkää päivää, kun ensimmäisenä on vuorossa kahdeksan kansakoulun vuosikorjaukset. Useat koulut ovat märkien lämpöeristeiden johdosta pitkästi mädäntyneet. Vapaa-aikaa ei paljon jää, sillä vanhaan maalaistapaan kylänmiehet ja tuttavat tulevat vielä hoitamaan rakennuslupa-asioita vuorokauden aikaan katsomatta. Tilannetta ei helpota se, että periaatteen miehenä ja lapsuuden trauman (kunnalta saadut ruoka-apu jauholaput isä Herkon sairauden aikana) kärsineenä kunnan varoja ei kuluteta taksikyyteihin vaan polkupyörällä on kuljettava laajan pitäjän laidalta toiselle”.

Jenny Graham: Coffee first, then the world – one woman’s record-breaking pedal around the planet (2023). Vuonna 2018 Jenny Graham ajoi neljässä kuukaudessa maapallon ympäri ilman ulkopuolista apua ja teki samalla naisten maailmanennätyksen. Muistelmissaan Graham kertaa uskomattoman matkansa käänteet kaikkine iloineen ja vastoinkäymisineen.

Emily Chappell: Where There’s A Will: Hope, Grief and Endurance in a Cycle Race Across a Continent (2019). Pitkänmatkanpyöräilijänä tunnetun Emily Chappellin muistelmat on kirjoitettu poikkeuksellisen taitavasti. Chappell on paitsi sinnikäs pyöräilijä myös kielellisesti lahjakas kertoja, joka tavoittaa tekstissään tarkasti pyörän satulassa läpikäymänsä tunnetilat ja ajatuksenjuoksut.

Tim Moore: The Cyclist Who Went out in the Cold (2016). Erikoisiin ja suorastaan pähkähulluihin tempauksiin erikoistunut brittitoimittaja Tim Moore saa päähänsä pyöräillä EuroVelo 13 -reitin eli kylmän sodan aikaisia jakolinjoja noudattelevan Iron Curtain Trailin. Eikä siinä mitään, mutta Moore lähtee matkaan keskellä talvea ratsunaan vanha itäsaksalainen taittopyörän kuvatus, joka on varustettu kahdella vaihteella ja pikkuruisilla renkailla. Tunnelmakuvaukset taittopyörällä kitkuttelusta Suomen arktisissa oloissa sekä kohtaamiset suomalaisen palvelukulttuurin kanssa ovat hersyvää luettavaa.

Robert Penn: Rakkaudesta polkupyörään (2012) Unelmien polkupyörä rakentuu pala kerrallaan ja kertoo samalla luku kerrallaan tarinaa maailman parhaan kulkuneuvon historiasta.

Hannah Ross: Revolutions (2020) ”In this gloriously celebratory book, Hannah Ross introduces us to the women who are part of the rich and varied history of cycling, many of whom have been pushed to the margins or forgotten”

Max Glaskin: Pyörä ja ihminen – Miten pyörä ja polkija pelaavat yhteen (2014) Tiedekirjoittaja Max Glaskin havainnollistaa populaaritieteellisesti pyörän ja kuskin yhteispeliä: Miksi pyörä ei kaadu, mitä lihaksia polkija käyttää, mitä ovat viestintävastus ja aerodynamiikka ja millainen on ihanteellinen polkupyörän rungon muoto.

David Byrne: Bicycle Diaries (2009) Legendaarisen Talking Heads -yhtyeen johtaja matkustelee maailman metropoleissa ja tutkii niitä taittopyöränsä satulassa, kirjaten ylös kokemuksiaan, havaintojaan ja pohdintojaan.

Peter Walker: Bike Nation: How cycling can save the world (2017) A revolution on the roads is approaching. Is it time for drivers to Give Way? Guardian news correspondent, Peter Walker, takes us on a journey around the world, exploring the varying attitudes to cycling on our highways. Visit the shining examples of Amsterdam and Copenhagen, where cycling culture is an intrinsic part of the approach of politicians and officials. How have these cities made provision for cyclists and what are the extraordinary benefits?

Töölön Pyörä -liikkeen blogi. Helsinkiläisen pyöräliikeen blogissa käsitellään pyöräilyä, polkupyörän estetiikkaa, suunnittelua ja merkityksiä kevyen aatteellis-filosofiselta näkökantilta. Viihdyttävä blogi sisältää myös retkikertomuksia ja kokemuksia ensikertalaisen pitkän matkan pyöräilystä.

Lastenkirjat

Günther Jakobs: Ring ring – Rohkeasti pyörän selkään! (2020) ”Ei, en halua ajaa polkupyörällä”, Eemil ilmoittaa. Mutta Henrillä on konstinsa. Vähitellen Eemil huomaa, kuinka helppoa ajaminen on, ja karistaa pian Henrinkin kannoiltaan!

Rentta Sharon: Simo oppii ajamaan  (2009) Pikkunorsu Simolla on salaisuus: se ei kehtaa tunnustaa ystävilleen, ettei osaa ajaa polkupyörällä. Pyöräily on niin mutkikasta, varsinkin pienelle norsulle! Kun asia tulee ilmi, ystävät haluavat auttaa Simoa. Eikä aikaakaan, kun ajaminen jo sujuu komeasti. ”Polkupyörällä ajaminen on helppoa, kun on ystäviä”, tuumii Simo. Iloisesti kuvitettu tarina sopii rohkaisemaan pikku lukijoita, jotka opettelevat uusia taitoja joka päivä.

Ann-Karin Garhamn: Ruu osaa pyöräillä (2022) Ruu saa uuden polkupyörän. Pyörällä ajaessa pitää osata monta asiaa: polkea, ohjata ja jarruttaa. Pyöräileminen on kivointa maailmassa – kunhan vain jaksaa harjoitella ja kunhan laastaria on tarpeeksi… Polkemalla pääsee mihin vain!

Kuuntele

Podcastit

Kuraläppä / Soraläppä

Aktiivisesti ilmestyvä kotimainen maastopyöräily-podcast. Laadukkaasti tuotettu Kuraläppä sai hiljattain nimensä mukaisesti gravelpyöräilyyn keskittyvän sisarpodcastin Soraläppä, jota isännöi Jouni Tsutsunen.

Pedaalipodi

Urheilullisesti orientoitunut kotimainen pyöräilypodcast.

Pyöräilytalvi

Millaisia ovat talvipyöräilyn myytit ja miten niitä murretaan? Miten tehdään parempia pyöräilykaupunkeja – ympärivuotisesti? Pyöräilytalvi-podcastin ohjaksissa ovat Fedja Kamari ja Martti Tulenheimo sekä asiantuntijavieraat.

Podcastissa perehdytään muun muassa pyöräliikenteen suunnitteluun, pyörämatkailuun ja fillaribisneksen viimeisimpiin kuulumisiin. Talvina 2021-2022 ja 2022-2023 tuotettujen jaksojen pointit ja puheenaiheet ovat edelleen ajankohtaista kuunneltavaa. Kuuntele esimerkiksi Spotifyssa.

Kestävän elämän kadut

Pyöräilytalven tekijäkaksikon uudemmassa podcastissa (2024) liikennettä tarkastellaan laajemmasta näkökulmasta osana kaupunkisuunnittelua.

The War on Cars

Keskustelua ja unelmointia kestävämmästä liikenteestä ja yhdyskuntasuunnittelusta suoraan autoriippuvaisuuden sydämestä. Amerikkalaispodcast on sotaisasta nimestään huolimatta analyyttinen ja hauska sekä korvinkuultavan inspiroitunut kapina autovetoisen ajattelun tuhovoimaa vastaan. Antaa hyvää perspektiiviä kehityskulusta, jota Suomessa vielä voidaan ja kannattaa torjua.

Monet voivat lapsuusmuistojensa tai omien lasten palikkaleikkien kautta saada pureskeltavaa vaikkapa jaksosta, jossa pohditaan miksi pyöräily loistaa Lego-kaupungeissa poissaolollaan.

The Bike Show 

Pyöräilyn kauneutta, yhteiskunnallisuutta, historiaa ja ajamisen nautintoa luotaava podcast, jonka juontajan Jack Thurstonin lempeä ääni on ladattu täyteen rakkautta polkupyörää kohtaan. Klassikkojaksoja ovat esimerkiksi Thurstonin matkakertomus taittopyörällä ajetulta Tour de France -reitiltä, joka pelkän äänen keinoin värittää eläväisen kuvan merellisistä maisemista ja ranskalaisen keittiön antimista. Välillä pohditaan, tuhosiko pyöräily Kraftwerk-yhtyeen ja tehdään haastatteluita suoraan pyörän satulasta käsin. Bonuspisteet Thurstonin hyvällä maulla valitsemista musiikkikappaleista.

Lost Lanes -opaskirjoihin nykyisin keskittyvän Thurstonin podcast on uusien jaksojen osalta hiljentynyt, mutta arkistosta löytyy paljon ajatonta kuunneltavaa.

Sähkö tulee töpselistä

Pohjolan Voiman tuottamasta podcast-sarjasta kannattaa kuunnella liikkumisen hiilijalanjälkeä käsittelevä jakso, jossa sivutaan pyöräilyä, yhdyskuntarakennetta, julkista liikennettä, kaavoitusta ja työsuhdepyöriä.

Kunnelmat ja radio-ohjelmat

J.P. Pulkkinen: Mitä polkupyörä tarkoittaa (2022) / Yle Areena.

”Mitä polkupyörä tarkoittaa on sarja, joka avaa pyöräilykokemuksen moninaisuutta. Se tuo tämän teknologian, kulttuurihistorian, fysiologian, psykologian, kaupunkisuunnittelun ja urheilun lähettilään ihmisen peruskokemuksen tasolle. Samalla se avaa polkupyörän kulttuurihistoriaa”.

Toimittaja J.P. Pulkkinen purkaa polkupyörän historiaa, sen synnyttämiä kokemuksia ja merkityksiä haastattelemalla kahtatoista pyöräilijää Omakohtaiset pyöräilykokemukset limittyvät pohdintoihin pyöräilystä taiteessa ja populaarikulttuurissa. Kuten Helsingin Sanomat arvostelussaan luonnehtii, sarjan pohdiskelu etenee “kepeästi kuin italialainen kilpapyörä”. Radiosarjan rinnakkaisteoksena on Pulkkisen esseekokoelma Täydellinen keksintö – polkupyöräesseitä (2022), joka palkittiin Vuoden 2022 urheilukirjana.

Juuso Pekkinen: Ylen radiotoimittaja Juuso Pekkinen on käsitellyt ohjelmasarjoissaan kotimaista pyöräilyä mm. jaksoissa Suomalaista polkupyöräsuunnittelua sekä Pitkänmatkanpyöräilijän mielenmaisemaa.

Petri Rinne / Minne Rinne vie: Pyöräilevä radiotoimittaja Petri Rinne jututtaa radio-ohjelmassaan vieraita laidasta laitaan, ja usein rupattelun keskiössä on polkupyörällä ajaminen eri muodossaan.

Juhani Aho: Polkupyörällä Reinin rantoja / Yle Areena. Myös journalistina työskennelleen kirjailija Juhani Ahon lehtikirjoituksiin perustuva matkakertomus 1880-luvun lopulla tehdystä reissusta, jolle Aho lähtee ennakkoluulottomasti tuolloin uudella ja oudolla kulkuneuvolla nimeltä polkupyörä: “Tuo vihoviimeisten aikain keksintö, tuo kaikista uusin kulkukapine, jonka rumuudesta ja epärunollisuudesta on niin paljon puhuttu”, kiroaa Aho kertomuksensa alussa, mutta myöntää heti perään polkupyörän kaikesta huolimatta olevan “sopiva ja runollinen kulkuneuvo juuri Reinin rannalla”.

Ajatus pyöräretkestä Reinin rannoille herää keskellä talvea, ja pian Aho laittaakin pyöränsä rekeen ja karauttaa rautatieasemalla käynnistääkseen matkansa Keski-Euroopan ytimeen, vaikka toisaalta talvinen kotimaakin antaa parastaan: “Tuntui turhalta lähteä kauniimpia maita hakemaan, tuntui mahdottomalta löytää ihanampaa, puhtaampaa, ylevämpää ympäristöä, kuin maaliskuinen aamu Suomessa”.

Pia Korhonen: Ymmärtääkö hän (2024) / Yle Areena.

Eräänä kesäkuun päivänä maailmaan syntyy Vera. Hyvin pian todetaan, että sikiöaikainen virustartunta on aiheuttanut hänelle aivovaurion – Vera on vaikeasti vammainen.

Eräänä heinäkuun päivänä Vera on juuri hiljattain täyttänyt 14 vuotta, hän istuu fillarin peräkärryssä, ja on valmiina reissuun. Suuntana on Viron rannikko. Tallinnasta ajellaan hiljalleen kohti Narvaa ja sieltä käännytään kohti etelää. Tämä on Veran ja Veran vanhempien kuudes yhteinen pyöräretki. Reissussa nukutaan teltassa, tehdään ruokaa retkikeittimellä, kuunnellaan teltan kattoon rummuttavaa sadetta ja aamuöistä linnunlaulua. Matka etenee verkkaisesti, tahti on juuri sopiva tienpientareiden tarkkailuun ja hitaaseen ajatteluun. Erityisesti mieleen nousee kysymys ymmärtämisestä. Mitä ymmärtäminen oikeastaan on?

Katsele

Peltsin toinen luonto: Susitaipaleen pyörävaellus (2023) / Yle Areena

Pyörävaellukselle Pohjois-Karjalan korpiin ilman omaa autoa! Mikko “Peltsi” Peltola polkaisee aamulla retkipyöränsä liikkeelle omasta kotipihastaan Helsingissä, ja iltapäivällä ollaankin jo Ilomantsin neulaspoluilla nauttimassa rajaseudun korpimaiden rikkumattomasta luonnonrauhasta. Tätä katsellessa tulee Suomen kesää ikävä, ja toisaalta polttava halu siirtyä suunnittelupöydän ääreen sumplimaan seuraavan kesän junapyöräily-reissuja.

Nikki Rides Bikes / Yle Areena

Nikki San Juan tutustuu sarjassa pyöräilyn eri lajeihin ja kerää matkan varrella myös oppeja Suomen parhailta pyöräilijöiltä. Yli 20 napakan mittaisen jakson aikana Nikki kokeilee ennakkoluulottomasti niin maastopyöräilyä, BMX:ää, pyöräretkeilyä South by Cycle -reitistöllä kuin alamäkipyöräilyäkin.

Pyöräilijät valmentautuvat (1946)

Dokumentti Vierumäen urheiluopistolla harjoittelevasta pyöräilyjoukkueesta sodanjälkeisessä Suomessa. Harjoitusvastus oli käytössä jo tuolloin!

Bikepacking.com

Retkipyöräilyn runsaudensarvena tunnetulta sivustolta löytyy mittava kokoelma retki- ja matkavideoita eri puolilta maapalloa.

YouTube

Velogi
“Valkeakoskelainen Risto Viitanen on mainio esimerkki siitä, että niin sanottu tubettaminen ei ole vain nuorison juttuja. Viisikymppinen Viitanen on Suomen johtava pyöräilytubettaja, jonka Velogi-nimisellä Youtube-kanavalla on lähes 20 000 tilaajaa. Viitanen onkin eräänlainen ilmiö pyöräilyn harrastajien keskuudessa”, on Helsingin Sanomat Velogista kirjoittanut. Velogi tunnetaan erityisesti polkupyörän tekniikkaa ja huoltamista rauhallisen selkeästi selittävistä opasvideoista, jotka ovat auttaneet tuhansia pyöräilijöitä ymmärtämään kulkupeliään paremmin.

Kampiapina
Kaikkiruokaiseksi pyöräilijäksi esittäytyvä Kampiapina eli Jaakko Alajoki on Suomen pitkäaikaisimpia ja seuratuimpia pyörätubettajia. Kanavalla tarjoillaan pyöräretkeilyä, luonnosta nauttimista, kunnianhimoisia pyöräilytempauksia ja arkipyöräilyä ja jopa kokonaan polkupyörästä lähtevistä äänistä sävellettyä
musiikkia.

Fillaripäiväkirja
Kanavan takaa löytyvä Jaska Halttunen on YouTube-videoiden ohella julkaissut Fillaripäiväkirja-otsikolla kaksi kirjaa. Leppoisaa retkeilyä kotimaisissa luontokohteissa pääasiassa leveärenkaisilla retkipyörillä.

Paulus
Pyöräilyn sekakäyttöä: Retkeilyä, cyclocrossia, maastopyöräilyä.

Samulione
Hengästyttävät yli 500 videota julkaissut Samulione eli Samuli Hellberg tunnetaan myös lempinimellä “Suomen johtava MTB-media”. 

Resupekka
Visuaalisesti erityisen miellyttäviä videoita gravelpyöräilystä, erilaisista pyöräseikkailuista sekä fiiliksiä pyöräilytapahtumista. Videoiden tunnelma on ystävällisen leppeä myös silloin, kun sisältö liikkuu korkeammilla sykealueilla.

Japen pyöräjutut
Pyöräretkeilyä kaikkina vuodenaikoina, lenkkejä sekä varustepohdiskelua. Välillä lähdetään Saariston rengasreitille, Ruisrockiin polkupyörällä ja tuskaillaan Turun keskustan pyöräilyolosuhteita.

Tapio-T Vintage Velo Randonneur
Pitkänmatkanpyöräilyä ja tunnelmointia tien päältä vuodesta 2018. Tavaramerkkeinä retrohenkiset teräsrunkoiset maantiepyörät sekä retkieväinä nautitut ”pannaanit”. Kanavan isännän positiivisuus on tarttuvaa laatua eikä hymy hyydy rankemmillakaan reissuilla.

Pyöräily, retkeily, elämä
Nimensä mukaisesti sisältöä pyöräilystä ja ulkoilmaelämästä. Pyöräretkeilyä mm. Aurinko-Ilves -reitillä ja Isojärven kansallispuistossa. Katso myös esimerkiksi tämä video, jossa paljastetaan viisilapsisen perheen polkupyörien lukumäärä!

Tom Nylund
Reipashenkisiä raportteja liikunnallisella painotuksella etenkin maastopyörän satulasta. Myös pyöräretkeilyä, esimerkiksi South by Cycle -pyöräreitiltä.

Puhutaan pyöräilystä
Avainsanoina maantiepyöräily, gravel, bikepacking, randonneur, maastopyöräily ja kaupunkipyöräily.

Elokuvat ja dokumentit

Joonas Vinnari: Suomi DH – Tarina ystävyydestä ja painovoimasta (2023)

Amerikkalaiselle Kona-pyörämerkille videoita valmistava Joonas Vinnari on paitsi ammattikuvaaja, myös pitkän linjan maastopyöräilijä. Vinnari tuntee omakohtaisesti myös tämän dokumentin aiheena olevan alamäkipyöräilyn kenttää. Liki kaksituntinen elokuva kertaa kotimaisen alamäkipyöräilyn historiaa ja taustoittaa syitä, joiden ansiosta Suomesta on ponnistanut useita kansainvälistä mainetta niittänyttä DH-kuskia. Vuosia valmisteltu ja ilmaiseksi YouTubeen ladattu dokumentti on todellinen kulttuuriteko ja kunnianosoitus suomalaisen pyöräilyn vauhdikkaimmalle alalajille.

Tour de France Unchained (2023) / Netflix. Sarjassa seurataan läpi kyynelten ja voitonriemun useaa joukkuetta, jotka osallistuivat maailman rankimpaan pyöräilykisaan vuonna 2022.

Le Vélo de Ghislain Lambert, (2021) / Netflix. Lämminhenkinen komedia keskinkertaisesta kilpapyöräilijästä, jolla ei ole juurikaan ole lahjoja mutta sitäkin enemmän kunnianhimoa.  

Onboard the Transcontinental Race (2019) / Netflix. Dokumentti seuraa ilman ulkopuolista apua halki Euroopan kisailevia ultrapyöräilijöitä. Henkeäsalpaavia maisemia ja lähituntumalta tallennettuja innostuksen, uupumuksen, epätoivon ja euforian hetkiä.

The Man Who Wanted to See it All (2021) / Netflix. Saksalainen Heinz Stücke lähti kiertämään maailmaa kolmivaihteisella pyörällään vuonna 1962 ja palasi reissultaan 51 vuotta, 609 000 kilometriä ja 195 maata myöhemmin.

Simo Halinen: Cyclomania (2001) / Elisa Viihde. Lajissaan harvinainen kotimainen elokuva parikymppisistä pyöräläheteistä, joiden keskinäinen kilpailuvietti ei rajoitu maantiepyöräilyyn.  

Mailesan Rangaswamy: Bicycle (2014) / YouTube. Palkittu lyhytelokuva, jossa polkupyörä nivoutuu kahden intialaispojan haaveisiin.

Switching Lanes (2023) / YouTube. ”A woman from Bangkok feels alienated by the comparatively languid pace of San Francisco until a bike restored from a dumpster changes everything.

Bicicles (2017) / Vimeo on Demand. Dokumentti talvipyöräilystä Calgaryssa.

Klunking – Mountain Bike Racing (1979) / YouTube. Historiallinen todistuskappale maastopyöräilyn alkuhämäristä. Yhtenä rämäpäisistä kalifornialaisnuorista videoklipillä nähdään legendaarinen Gary Fisher. 

Mama Agatha – how migrant women learn to cycle in Amsterdam (2019) / YouTube. Kuusikymppinen ghanalaistaustainen Agartha “Mama Agatha” Frimpong on opettanut maahanmuuttajanaisia pyöräilemään Amsterdamissa vuodesta 2009. 

Viiru ja Polkupyörä / Yle Areena & Viirun pyöräilyajokortti / Yle Areena.

Sven Nordqvistin Viiru ja Pesonen -kirjoissa ja niihin perustuvissa animaatioissa näyttää erinomaista esimerkkiä polkupyörän käytöstä maaseudulla paitsi isäntä Pesonen, myös hänen kissansa Viiru!

Risto Räppääjä ja Polkupyörävaras (2009) / Yle Areena. Risto Räppääjän uusi polkupyörä katoaa salaperäisesti. Asian selvittely vie hänet ja Nelli Nuudelipään seikkailuun, johon kietoutuvat salaperäinen Bertil Rosenbögel, tämän kummipoika Robert sekä Rauha-täti, Lennart ja Elvi-täti. Risto Räppääjä ja polkupyörävaras on vauhdikas ja koskettava musiikkikomedia, joka kertoo uudenlaisen tarinan Riston seikkailusta.

Barbara (2012) / HBO Max. Itäsaksalainen lääkäri Barbara suunnittelee pakoa länteen Christian Petzoldin elokuvassa. Polkupyörä on paitsi kulkuneuvo Itämereltä puhaltavaa tuulta vastaan polkevalle Barbaralle, myös vapauden symboli keskellä elämää autoritäärisessä valtiossa.

Polkupyörävaras (1948) / SF Anytime. Kaikkien aikojen klassikoihin lukeutuva neorealistinen merkkiteos italialaismiehestä, joka hankkii polkupyörän mainostenjakajan ammattia varten, mutta menettää kulkuneuvonsa heti ensimmäisenä työpäivänä.

Wadjda (2012) / Amazon Prime. Haifaa al-Mansourin elokuva 10-vuotiaasta saudityttö Wadjdasta ja tämän suuresta haaveesta: vihreästä polkupyörästä.