Tietoa arki-pyöräilystä

Suomalaiset ovat pyöräkansaa: selvityksen mukaan kolme neljästä suomalaisesta pyöräilee ainakin joskus. Pyöräily on ympäristöystävällinen ja tilatehokas liikennemuoto, joka sopii ratkaisuksi etenkin kasvavien kaupunkien liikenteeseen.

Hyötyä terveydelle ja ympäristölle

Polkupyörä on edullinen, terveellinen ja ylivoimaisen käytännöllinen arjen apuväline. Pyörä on kaupunkiympäristössä nopein kulkuväline alle 7 kilometrin mittaisille matkoille – siis täydellinen kulkuväline, kun kävely veisi liikaa aikaa ja voimia mutta auton käyttö olisi liioittelua. Polkupyörä ei ahnehdi kaupunkitilaa: 100 000 auton vaatimaan pysäköintitilaan mahtuisi 3,5 miljoonaa polkupyörää.

Pyöräilylle on paljon potentiaalia, sillä Suomessa ajetaan joka päivä 2,8 miljoonaa alle viiden kilometrin mittaista automatkaa, mikä on 38% kaikista automatkoista. Tutkimusten mukaan jokainen pyöräilty kilometri tuottaa yhteiskunnalle 0,18€ hyödyt, siinä missä autolla ajettu kilometri aiheuttaa 0,11€ kustannukset. EU:n tasolla pyöräliikenne tuottaa 24 miljardin ja jalankulku 66 miljardin edestä hyötyjä vuosittain.

Pyöräilyä tarvitaan: Suomessa liikkumattomuuden on arvioitu aiheuttavan joka vuosi 3,2–7,5 miljardin euron kustannukset. Suomen ympäristökeskus on arvioinut, että aktiivisen liikkumisen (kävelyn ja pyöräilyn) terveyshyödyt ovat Suomessa lähes kaksinkertaiset liikenteen terveyshaittoihin verrattuna. Pyöräily auttaa torjumaan useiden vakavien kansansairauksen, kuten tyypin 2 diabeteksen, aivoverisuonisairauksista aiheutuneiden halvausten sekä masennuksen riskiä. Esimerkiksi tanskalaisen tutkimuksen mukaan aktiivinen pyöräily voi vähentää sepelvaltimotautiin sairastumisen riskiä lähes viidenneksellä.

Ohjeita pyörällä ja autolla liikkuville

Ota etiketti haltuun

Sääntöjen tunteminen ja kohtelias asenne ovat hyvän liikennekulttuurin tärkeimmät elementit. Pyöräily- ja liikennejärjestöjen yhdessä laatima Pyöräilijän etiketti on ohje, jossa käsitellään pyörällä kulkevan toimintaa kadulla ja teillä sekä opastetaan autoilijaa huomioimaan pyöräilijät liikenteessä.

Tutustu pyöräilijän etikettiin

Perhepyöräily

Lapsiperheissä pyöräillään enemmän kuin lapsettomissa talouksissa. Lasten kanssa kannattaakin pyöräillä. Pyöräily on yhteistä aikaa, ja pyörällä voi turvallisesti taittaa arkisia matkoja, opetella liikenteessä liikkumista, havainnoida ympäristöä ja nauttia itsenäisen liikkumisen riemusta.

Arkipyöräily perheissä

Pyöräillen läpi talven

Pyöräily läpi talven ei vaadi supervoimia, kalliita varusteita tai uhkarohkeaa mieltä. Kun mielessä pitää muutaman niksin, voi ympärivuotinen pyöräily tarjota hienoja elämyksiä ja hyötyliikuntaa

Näin pukeudut pakkasella pyöräilyä varten

Lähikuva vaalean turkoosista sähköpyörästä, joka on läpiastuttavaa mallia. Pyörän rungossa on kiinni musta akku.

Pidemmälle ja kevyemmin sähkön avulla

Sähkömoottori on mullistanut pyöräilyä enemmän kuin luultavasti mikään keksintö sitten nykymallisen polkupyörän kehittämisen. Sähköavustuksella selätät väsymyksen, vastatuulen ja ylämäet vaikka kyydissä olisi lapsia tai tavarakuormaa. Eikä sähköpyöräilijä jää ilman pyöräilyn terveyshyötyjä, sillä sähköavustus mahdollistaa pidempien matkojen pyöräilyn matalammalla sykkeellä!

Lue vinkit sähköpyörän hankintaan