Perheille

Lapsiperheissä pyöräillään enemmän kuin lapsettomissa talouksissa. Lasten kanssa kannattaakin pyöräillä. Yhdessä pyöräillen voi turvallisesti taittaa arkisia matkoja, opetella liikenteessä liikkumista, havainnoida ympäristöä ja nauttia itsenäisen liikkumisen riemusta. Se on myös yhteistä aikaa. Se voi olla iloinen seikkailu, joka vie vaikka jännittävälle metsäpolulle.

Eri ikäisille lapsille löytyy monenlaisia kuljetusratkaisuja perinteisestä lastenistuimesta pitkäperäpyöriin ja laatikkopyöriin. Vaihtoehtoihin voi tutustua alan erikoisliikkeissä.

Vauvan kanssa pyöräily

Pienenkin vauvan kanssa voi pyöräillä, kunhan vauvan saa pitkäkseen. Vaihtoehtoina ovat peräkärry tai lattikkopyörä. Laatikko- eli kuormapyöriä on monenlaisia: kahdella- ja kolmella pyörällä; laatikko edessä tai takana. Erilaisia vaihtoehtoja löytyy onneksi jo Suomenkin markkinoilta.

Laatikkopyörän etuja ovat kyky kantaa paljon kuormaa. Etulaatikollisessa pyörässä lapsi on vanhemman edessä, jolloin näkö- ja puheyhteys lapseen on kokoajan olemassa. Kumpaankin vaihtoehtoon saa sadesuojan. Peräkärryn etuna on sen irroitettavuus silloin, kun kärryä ei tarvita. Tällöin käytössä on tavallinen aikuisten pyörä. Kuormapyörä sen sijaan on aina iso, oli siihen lastattu lapsia ja tavaraa tai ei.

Taaperon kanssa pyöräily

Kun lapsi osaa itse istua tukevasti, eikä niskaa tarvitse enää varoa kuten vauvalla, voi lasta kuljettaa istuma-asennossa. Vaihtoehtoja on paljon:

  • lastenistuin
  • peräkärry
  • laatikko- eli kuormapyörä
  • pitkäperäpyörä

Motoriikan hieman kehityttyä voi lapsi alkaa osallistua aktiivisesti matkan taittamiseen. Ja lapsethan rakastavat potkupyöriä! Niillä pääsee huomattavasti nopeammin kuin pikku jaloilla kävellen. Potkutellessa lapsen tasapaino kehittyy niin, ettei hän välttämättä kaipaa apupyöriä myöhemmin.

Leikki-ikäisestä alkaen lasten kanssa voi myös leikkiä pyöräilyleikkejä ja tehdä ikätasoon sopivan mittaisia pyöräretkiä. Jos tarjolla on mahdollisuuksia kokeilla erilaisia tapoja pyöräillä, kannattaa niihin tarttua. Esimerkiksi pump track -radoilla ja skeittiparkeissa voi mennä jo potkupyörällä.

Pyöräilyn opettaminen lapselle

Vaikka lapset ovat taitavia oppijoita, voivat aikuiset tukea heitä pyöräilyn ja turvallisen liikennekäyttäytymisen oppimisessa. Poimi tästä vinkit polkupyörällä ajamisen ensialkeisiin sekä turvalliseen pyöräilyyn liikenteessä yhdessä lapsen kanssa.

Isommat lapset

Hieman isommille lapsille löytyy vaihtoentona vielä aikuisen pyörän perään kiinnitettävä peräpyörä. Peräpyörällä voidaan edetä aikuisen tahtiin ja lapsi voi pitää huilitaukoa kun siltä tuntuu. Lapsi ei myöskään hairahdu omille teilleen, koska on kiinnitettynä vanhemman pyörään.

Isompiakin lapsia voi kuljettaa kuormapyörällä ja peräkärryllä näitten painorajoitusten sallimissa rajoissa. Isompien lasten kanssa kannattaa pyöräillä yhdessä myös niin, että lapsi ajaa omalla pyörällään. Samalla on hyvä tilausuus jutella liikenteessä liikkumisesta, liikennemerkeistä ja tutustua vaikka tulevaan koulumatkaan.

Koulumatkojen pyöräily

Suomalaislapset taittavat noin 59% koulumatkoista jalan tai pyörällä. Trendi on kuitenkin laskeva: lapsia tuodaan yhä useammin joko omalla autolla tai koulukuljetuksella lyhyitäkin matkoja. Koulumatkan kulkeminen aktiivisesti on monin tavoin hyvä vaihtoehto: lapsi saa päivittäistä liikuntaa ja raitista ilmaa, oppii liikkumaan itsenäisesti ja tutustuu lähiympäristöönsä. Aktiivisen koulumatkan on todettu myös edistävän keskittymis- ja oppimiskykyä. Saattoliikenne on suurin koulujen edustojen liikenneriski. Mitä harvempi vanhempi tuo lapsensa autolla koulun portille, sitä turvallisemmaksi koulun ympäristö muuttuu.

Koululla ei ole oikeutta määrätä millä välineellä lapsi kulkee tai hänet kuljetetaan kouluun. Tämä päätös kuuluu lasten huoltajille, eivätkä koulujen pyöräilykiellot ole sitovia. Lapsi saa pyöräillä kouluun, jos vanhemmat katsovat sen hyväksi vaihtoehdoksi.

Aineistoja:

Tule mukaan!

Liittymällä Pyöräliittoon olet mukana edistämässä pyöräilyn erottamista jalankulusta, hyvää reittien talvikunnossapitoa, turvallisia kouluteitä, ihmisten kannustamista pyörän selkään ja pyöräliikenteen huomioimista lainsäädännössä.

Pyöräliitto tavoittelee 30 % nousua pyöräilyn kulkutapaosuudessa vuosien 2018-2025 välillä. Tämän saavuttamiseksi tarvitsemme tukeasi

Liity joukkoon iloiseen!

Back to top