Ajankohtaiset

← Takaisin

Pyöräretkireittejä Suomessa – vinkkejä jokaiseen maakuntaan

KUVA: Joonas Linkola

Uusimaa

Päivän pyöräretki

Helsingin saarikierros: Nautinnollisen päiväretken voit tehdä  Helsingin maisemista saaristokierroksella. Reitti vie Ruoholahdesta länteen Lauttasaareen, ja sieltä Kaskisaaren kautta Lehtisaaren ja Kuusisaaren läpi Munkkiniemeen. 

Hengähdystauolla voit pysähtyä esimerkiksi Kuusisaaressa sijaitsevassa Didrichsenin taidemuseossa tai pistäytyä jaloittelemassa Seurasaaressa. Reitin varrella on myös Sibeliuksenpuisto, jossa sijaitsee tämän kansallissäveltäjän muistoksi pystytetty, taiteilija Eila Hiltusen suunnittelema monumentti. 

Puiston vieressä sijaitsevassa Cafe Regatassa voit nauttia virvokkeita ja vuokrata sup-laudan. Pyöräretken kruunaa pulahdus virkistävässä merivedessä Hietaniemen uimarannalla.

Helsingistä Porvooseen. Helsingistä itään päin lähdettäessä suunnaksi kannattaa ottaa esimerkiksi Porvoon vanha kaupunki, joka ihastuttaa keskiaikaisella miljööllään. Matkailijan iloksi Porvoosta löytyy paljon mielenkiintoisia putiikkeja, ravintoloita ja kahviloita, eikä merenrantakaan ole missään vaiheessa kaukana. Paluumatkan voi tehdä halutessaan myös perinteisellä höyrylaivalla. Majoitusta on tarjolla Porvoon ja Sipoon alueen vuokramökeissä. Helsingistä Porvooseen on matkaa 55 kilometriä. 

Tuusulanjärven kierros (25 kilometriä): Hieman lyhyempää polkupyöräreittiä etsivän kannattaa tutustua kuuluisaan Tuusulanjärven kierrokseen. Nopea pyöräilijä kiertää koko reitin noin tunnissa, mutta matkan varrella kannattaa ehdottomasti pysähtyä ihailemaan kuuluisia suomalaisia taiteilijoitakin ihastuttaneita maisemia. Vierailu Jean Sibeliuksen Ainolassa tai Pekka Halosen ateljeessa Halosenniemellä tarjoaa annoksen kulttuuria liikunnallisen retken vastapainoksi. Alueen vuokramökit löytyvät Tuusulan sivuilta.

Lyhyitä pyöräretkiä

Visit Espoo Kulttuuri: Reitti alkaa Tapiolan keskustornilta ja jatkuu Otaniemen Otarantaan sekä Keilalahdelle. Tapiolaan palatessa voi poiketa Kino Tapiolaan ja nähdä Tapiolan kirkon. Reitin pituus 7,2 km ja ajoaika 35–40 min.

Visit Espoo Meri: Kauniita maisemia, huikeita näköaloja, uimarantoja ja mahdollisuus hypätä reittiveneen kyytiin Haukilahdesta tai Mellstenin rannasta. Turvallinen reitti, joka sopii hyvin myös lapsille. Reitin pituus 9 km ja ajoaika 40 min.

Visit Espoo Kunto: Pidempi ja haastavampi reitti, mutta samalla nautinnollista pyöräilymaastoa Kuninkaantien mutkittelevia asvalttiteitä ja Rantaraitin hiekkapolkuja pitkin. Rantaraitin varrella upeita maisemia sekä viihtyisiä kesäkahviloita ja uimarantoja, reitin varrella voit tutustua myös Espoon tuomiokirkkoon sekä Espoonkartanoon. Reitin pituus 53 km ja ajoaika n. 3 h.


Vantaa pyöräillen –kotiseutupyöräilyreitit tutustuttavat Vantaan luontoon ja historiaan valmiiden kotiseutupyöräilyreittien avulla. Oppaassa on esiteltynä reittien varrella sijaitsevia luonto- ja kulttuurikohteita lyhyin kohdekuvauksin. Kartan avulla voi suunnistaa valmiin reitin läpi tai yhdistellä eri reittejä oman mielenkiinnon ja kunnon mukaan.

Reittien yhteyteen on merkitty kiertoreittimahdollisuuksia sekä yhteydet pääreitiltä sivussa oleviin mielenkiintoisiin kohteisiin. Kaikki oppaan reitit voi ajaa tavallisella pyörällä. Muutamissa kohteissa kannattaa jättää pyörä parkkiin ja tutustua lähemmin kohteeseen kävellen. Tikkurilan suuralueen kierros Noin 18 km:n reitti Tikkurilan suuralueen asuinalueille, luontoon ja historiaan. Vesistökierros Keravanjoki–Kuusijärvi Noin 11 km:n reitillä pyöräillään muun muassa koskimaisemissa ja poiketaan uimarannoille jokivarressa ja Kuusijärvellä. Joenvarsikierros Aviapolis–Kirkonkylä Tämä noin alueella koukkaa 13 km:n reitti kulkee Vantaan- ja Keravanjokien rannoilla ja koukkaa matkallaan myös Vantaan historiallisessa kylämiljöössä ja uusilla asuinalueilla.

Raaseporissa useita kohteita, joista Rannikkoreitti lienee suosituin:

https://www.visitraseborg.com/fi/aktiviteetit/pyoraily/

 

Päijät-Häme

Parin päivän pyöräretki

Vesijärven kierros (85 km) kulkee kauniin Vesijärven ympäristössä, jossa maisemat vaihtelevat viljellystä maalaismaisemasta metsiin. Reitin varrelle jää Hollolan kirkonkylä, idyllinen Vääksyn kanavan seutu ja Vesivehmaan arvokas kulttuurimaisema. Kannattaa pysähtyä ihailemaan Hollolan keskiaikaista kivikirkkoa, viivähtää hetki vaikkapa kahvilla Vääksyn kanavalla ja pistäytyä sisällä Päijänne-talolla. Matkan voi päättää Lahden satamaan, jota värittävät kahvilat ja kesäterassit.

http://visitpaijanne.fi/aktiviteetit/pyoraily/

Päivän pyöräretki

Lahdesta Immilän myllykahvilaan Nastolassa. Lahdesta matkaa tulee edestakaisin noin 50 km. Reitillä myös taidekeskus Taarasti ja Pajulahden liikuntakeskus. Pajulahdesta käsin lyhyenä retkenä  matka on vain 20km

Maastopyöräilyreitti

Upea Aurinko-Ilves -reitti (31 km) kuljettaa retkeilijän Vääksyn kanavan kauniista miljööstä polkuja, pururatoja ja vanhoja metsäautoteitä pitkin kohti Evon retkeilyalueen laajoja metsiä ja kattavaa retkeilyreittiverkostoa. Näkymät vaihtelevat Aurinkovuoren harjumetsistä upeisiin järvimaisemiin ja viehättävään Kurhilan kylän maalaismaisemaan. Evoa lähestyttäessä metsäpurojen solina antaa oman mausteensa monipuoliselle reitille.

http://visitpaijanne.fi/aktiviteetit/retkeilyreitit/aurinko-ilves-yhdysreitti-evolle-31-km/

 

Kanta-Häme

Parin päivän pyöräretki

Hämeen Härkätien (70 km) historialliset kulttuurimaisemat idyllisine kylineen houkuttelevat pysähtymään usein. Portaan luonnonkaunis harjumaisema on henkeä salpaavan ihastuttava, rantamaisemat ovat kahta puolta reittiä. Vanha tehdashistoria muistuttaa menneen ajan työnteosta Forssassa.  Yöpyä voi joko Portaan Nahkurin verstaassa, Eerikkilässä, Mustialassa tai Forssassa. 

Lisätietoa https://visithame.fi/digitrail/pyorailyreitit/harkatie

Päivän pyöräretki

Iso Sibelius on pyöräilyreitti Hämeenlinnassa ja Hattulassa Vanajaveden laakson kansallismaisemissa. Reitti kulkee pitkin Vanajaveden rantoja. Reitti on pääosin kevyen liikenteen väyliä kauniissa kumpuilevassa maalaismaisemassa. Reitti on ~ 25 km, kesto ilman pysähdyksiä ~ 2,5 tuntia, ja kannattaa varata aikaa myös pysähdyksiin. 

https://fi.pinterest.com/minlii/isosibelius-py%C3%B6r%C3%A4ilyreitti/

Pikku-Sibelius on pyöräilyreitti Hämeenlinnassa Vanajavedenlaakson kansallismaisemissa. Reitti kulkee pitkin Vanajaveden rantoja, joissa Sibelius vietti aikaa lapsena. Reitti on pääosin kevyen liikenteen väyliä puistoissa. Reitin yläosa Aulangolle päin on ~ 6 km, alaosa etelään on ~ 10 km, kesto ilman pysähdyksiä ~ 1.5 tuntia. Kannattaa varata myös pysähdyksiin. 

https://fi.pinterest.com/minlii/pikkusibelius-py%C3%B6r%C3%A4ilyreitti/

Maastopyöräilyreitit

Visit Hämeen sivuilla kerrotaan monista pyöräilijöille mielenkiintoisista reiteistä. Maastopyöräilylle merkattuja reittejä löytyy muun muassa Ilvesreitiltä, Poronpolulta, Evolta, Aulangolta ja Hattulasta.
Hämeessä järjestetään myös useita pyöräilytapahtumia kuten Aulanko MTB, (peruttu 2020)  Poronpolun polkaisu , KiipMTB ja Evo MTB. Polkupyörän, maastopyörän tai fatbiken voit vuokrata esimerkiksi Eerikkilästä (Ilvesreitti/ Tammela / Liesjärven kansallispuisto) tai Aulanko Outdoorsilta (Aulanko).
Myös monissa majoituskohteissa on asiakkaiden käytössä tai vuokrattavana erilaisia pyöriä – Petäys, Vanajanlinna, Kiipula GuestHouse, Hotelli Vaakuna jne.

 

Pirkanmaa

Päivän tai kahden pyöräretki

Järvien Reitit tarjoaa palan Suomen kauneinta maaseutumatkailua

Järvien Reiteiltä löydät useita eri pituisia reittejä, joissa voit nauttia Pirkanmaan upeista järvimaisemista saunoineen, elämyksistä laineilla ja maaseudun helmistä palveluineen. Matkaan pääset kätevästi suoraan Tampereen sydämestä – tervetuloa luonnon paratiisiin, jossa kauneus ja rauha kohtaavat.

Nauti suunnitelluista reiteistä kokonaan polkupyöräsi päältä tai yhdistä seikkailuusi reitistön juna- ja laivayhteyksiä, valinta on sinun.

Lisätiedot ja kartta

Maastopyöräilyreitti

Tampereen Mustavuoren, Lamminpään ja Ylöjärven Soppeenmäen helpot poluilla voi ajaa vaikka hybridipyörällä. Ja jos haluaa kokeilla läskipyörää, niin Mustavuoren laskettelukeskukselta saa läskipyörän vuokrattua. Pyörien vuokraus täällä.

 

Satakunta

Satakunnasta löytyy monenlaisten maisemien reittejä päivän pyöräretkille. Meri- ja järvimaisemien ohella voi ihastella esihistoriallisia nähtävyyksiä sekä vaikkapa kulttuuriperintöä. 

Päivän pyöräretki

Meri-Poriin vievä pyöräilyreitti kulkee Kokemäenjoen suistoaluetta pitkin. Yyterin hiekkarannalle voi lenkin päätteeksi jäädä vaikka uimaan. 

Vanhan Rauman sydämestä starttaava pyöräreitti kulkee idyllisten puutaloalueiden läpi ja muun muassa  Merimuseoon. Reitin pituus on noin 10-12 km ja sen varrella on monia kahviloita. Sopii hyvin myös lapsiperheille. 

Muutaman päivän pyöräreissu

Köyliönjärven historiallisesti arvokkaan kansallismaiseman äärelle johdattelee tämä päivän-parin pyöräreissureitti. Lähtöpaikka on esihistorian opastuskeskus Nauravassa Lohikäärmeessä. Matkan varrella voi pysähtyä muidenkin aktiviteettien äärelle ja kokeilla vaikkapa frisbeegolfia Eenokin rannassa tai jäädä kalastelemaan Pyhäjärvelle. 

Pyhäjärven ympäri kulkee oma reittinsä, joka on 74 kilometrin mittainen. Reitti on pääasiassa tasainen ja kulkee väliin päällystettyjä ja välillä päällystämättömiä teitä pitkin. Lähtöpiste on Eurassa, Kauttuan Ruukinpuistossa, mutta reitille voi toki hypätä mistä kohti tahansa. 

 

Varsinais-Suomi

Muutaman päivän pyöräreissu

Saariston rengastie: Saariston Rengastie tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua Turun saaristoon. Rengastien kulkija siirtyy saarelta saarelle välillä siltoja pitkin, välillä maantielauttojen, lossien ja yhteysalusten kyydillä. Matkaa kertyy kokonaisuudessaan noin 250 km, jos seuraa vain pääteitä. Tästä matkasta on ajoa noin 200 km. Saariston Rengastien ”renkaan” mahdollistaa yhteysalus m/s Antonia Houtskarin (Mossala) ja Iniön (Dalen) välillä. 

Pieni Rengastie Seilin kautta  on pituudeltaan 120 km, josta ajoa noin 100 km.

Saariston Rengastiet ovat kokonaisuudessaan auki 1.6. – 30.8.2020 välisenä aikana.

http://www.saaristonrengastie.fi/content/reitti

Matkaillen kylillä / Mynämäki

Mynämäellä löytyy kolme mukavaa pyöräilyreittiä, joiden varrella voi tutustua maalaismaisemien ohella esimerkiksi siirtokarjalaisten tyyppitaloihin ja Raukkaan kylässä sijaitsevaan Suomen vanhimpaan myllyyn. Lisätietoja reiteistä Maa- ja kotitalousnaisten Matkaillen kylillä -hankkeen raportista. Alueella on kolme erilaista reittiä. 

Yhteydet saaristosta Ahvenanmaalle: Kustavin Vuosnaisista (Osnäs) ja Korppoon Galtbystä lähtevät Ålandstrafikenin maksulliset yhteysalukset https://www.alandstrafiken.ax/fi/aikataulut. Pyörän kuljetusmaksu 4–6 €.

Velhoveden reitti Uudessakaupungissa: Rengastie on syntynyt, kun kaksi merenlahtea, Ruotsinvesi ja Velhovesi, padottiin kaupungin vedenhankintaan. Lahdista muodostui suuri makeanvedenallas, jonka erottaa merestä paikoin vain kapea kannas. Tällä reitillä pyöräilet saarelta toiselle, eivätkä uimapaikat lopu kesken! Voit valita, pulahdatko virkistäytymään makeaan tai meriveteen. Velhoveden rengastie vie sinut saaristokylien maisemaan, tunnelmaan ja historiaan. Pittoreskissa Pyhämaan kirkonkylässä kulkijoita odottaa yksi rengastien hienoimmista kohteista: 1600-luvulta peräisin oleva salaperäinen uhrikirkko. https://uusikaupunki.fi/velhovedenreitti/

 

Ahvenanmaa

Ahvenanmaa on pyöräilymatkailijoiden unelmapaikka: etäisyydet ovat lyhyitä ja maasto tasaista. Myös nähtävää riittää. Visit Ålandin sivuilta löytyy kattavasti vinkkejä ja tietoja pyöräilystä Ahvenanmaalla niin omatoimisemmille pyöräilijöille kuin sellaisille, jotka mielellään ottavat vaikkapa valmiin opastetun pyörämatkapaketin. Ahvenanmaalta voi vuokrata pyöriä sekä myös esimerkiksi tandempyöriä ja pyöräkärryjä. 

 

Pohjois-Savo

Komeimmat pyöräilyreitit  löytyvät Pohjois-Savossa Puijon ja Tahkon seuduilta. Valittavana on niin haastavia maastopyöräilyreittejä kuin leppoisampia maalaismaisemia. 

Hyvä hikilenkki on 6,4 kilometrin mittainen reitti, joka lähtee Pesäpallostadionilta ja nousee noin 200 metriä ylös Puijon tornille. Nousu on jyrkkää, mutta matkalla voi pysähtyä bongailemaan vaikkapa lintuja luonnonsuojelualueelle. 

Kevyempi ja pidempi rengasreitti Kuopion pohjoispuolella kiertää Puijon alueen. Matkalle mahtuu Kuopion kaupunginosia sekä uimarantoja Kallaveden äärellä. Pyöräreitin puolivälissä kannattaa pysähtyä syömään Iso-Valkeisen hotelliravintolaan. 

Kuopion eteläisemmän puolen pyöräreitti vie savolaiseen järvimaisemaan. Evästauolle kannattaa jäädä Savolanniemen laavulle. Reitin pituus on 28,7 kilometriä ja siihen kuluu mukavasti polkien pari tuntia. 

Tahkolta löytyy 100 kilometrin verran pyöräilyreittejä, joista suuri osa erityisesti maasopyöräilijöille. 

Muutaman päivän pyöräreissu

Kuopiosta Tahkolle kertyy matkaa noin 110 kilometriä. Hyvä reitti kulkee Siilinjärven, Muuruveden, Juankosken ja Nilsiän kautta. Siilinjärvellä voi pysähtyä katselemaan laavakiviesiintymiä ja Nilsiässä komeaa kivikirkkoa. 

Vehmersalmen kierros kiertää Etelä-Kallaveden Suomen suurimman sisämaan saaren, Soisalon kautta. Pituutta reitille kertyy yhteensä 110 kilometriä. Matkan varrella on taukopaikkoja ja pari lossiakin. 

Lisää reittivinkkejä Kuopion polkijoiden sivuilla.

 

Etelä-Savo

Mikkelin seuduilta löytyy paljon pyöräiltävää, niin metsien siimeksessä kuin järvien rannoilla. Etelä-Savon kauneimmaksi reitiksi valittu Karkauksen maitotie kulkee Karkauksen kylään ja matkalla on upeita järvi- ja kulttuurimaisemia. 

Puumalan saaristoreitillä on mittaa noin 60 kilometriä ja se kulkee läpi siltojen, harjujen ja saarien. Hurissalon ja Lintusalon saarien välillä tehdään matkaa Norppa II -pyörälautalla. Kesäkuusta 2020 lähtien Lintusalosta on lauttayhteys Taipalsaaren Sarviniemeen ja Kyläniemeen. 

 

Keski-Suomi

Jyväskylän seuduilla pyöräily nostaa helposti hien pintaan, koska korkeuserot ovat välillä hyvinkin reippaat. Valinnanvaraa riittää lyhyistä retkistä pitkiin. 

Kattava listaus eri tasoisista reiteistä löytyy täältä

 

Kymenlaakso

Kotkan-Haminan seudulta löytyy luonnonkauniita reittejä, jotka tarjoavat myös kiinnostavaa historiaa. Kymijoki on ollut rajajokena vuosikymmeniä, ja alueella on oltu vuoroin Venäjän ja vuoroin Ruotsin vallan alla. Reittejä löytyy niin lyhyille päiväretkille kuin useamman päivän reissuille. 

Salpalinjan pyöräilyreitti: https://www.visitkotkahamina.fi/nae-ja-koe/aktiviteetit/py%C3%B6r%C3%A4ily/salpalinjan-py%C3%B6r%C3%A4ilyreitti-0

Paikallisreitit: Kymijoen koskikierros: https://www.visitkotkahamina.fi/nae-ja-koe/aktiviteetit/urheilu/kymijoen-koskikierros-polkupy%C3%B6r%C3%A4reitti

Hamina haltuun: https://www.visitkotkahamina.fi/nae-ja-koe/aktiviteetit/urheilu/hamina-haltuun-py%C3%B6r%C3%A4ilyreitti

Aleksanterin reitti: https://www.visitkotkahamina.fi/nae-ja-koe/aktiviteetit/py%C3%B6r%C3%A4ily/aleksanterin-pyorailyreitti

Seutureitti: https://www.visitkotkahamina.fi/nae-ja-koe/aktiviteetit/py%C3%B6r%C3%A4ily/bed-bike-py%C3%B6r%C3%A4ile-ja-majoitu

 

Pohjanmaa

Päivän pyöräreissu

Hyvä päiväkohde Vaasasta on Raippaluodon silta (15 km yhteen suuntaan), mistä löytyy myös ravintola ja museo. Reitillä on noin 6 km päätien reunaa, mutta loppumatka on pyörätietä. Päätien sijaan voi aja pienempään tietä Singsbyn ja Jungsundin kautta. Tämä pidentää matkaa noin 4 km suuntaansa. 

Matkaa voi jatkaa vielä 5 kilometriä Raippaluodon kylään.

https://www.vaasa.fi/koe-ja-nae/merenkurkku/maailmanperintoportti/

Päivän pyöräreissu

Kyrö Distillery on kiva kohde pyörällä. Lähin Rautatieasema on Tervajoki, jolla Seinäjoki-Vaasa väliä kulkevat junat pysähtyvät. Tervejoelta on noin 12 km:n ajomatka maailman mainetta niittäneelle tislaamolle. Pyörällä voi ajaa kauempaakin: Matka Seinäjoelta on 40 ja Vaasasta 50 km.  Vaasaan hienon paluureitin Tervejoelta tarjoaa Vähäkyrön ja Merikaarto kautta kulkeva joenrantareitti. 

Kolme tai neljän päivän pyöräreissu

Vaasaa ympäröivän Mustasaaren kuntaa kiertävä noin 180 km mittainen Pyörälomareitti esittelee Mustasaaren tärkeimmät nähtävyydet, kuten Stundarsin, Söderfjärdenin, Raippaluodon sillan ja Svedjehamnin. Reitti kulkee sekä saaristossa että mante­reella.

https://www.korsholm.fi/koe-ja-nae/matkailu/pyorailyloma-mustasaaressa/

 

Etelä-Pohjanmaa

Päivän pyöräreitti

Ks. Pohjanmaa-kohdasta Kyrö Distillery -reitti. 

Maastopyöräilyreitti

Arpaisten reitti kulkee aina Soinista Ähtärin Eläinpuistoon yhteensä yli 50 kilometrin matkan.  Reitistön keskuspaikka sijaitsee Arpaiskämpän ympäristössä

https://www.arpainen.fi/fi/reitit

 

Keski-Pohjanmaa

Päivän pyöräreissu

Kokkolasta löytyy useita kulttuuripyöräilyreittejä, joiden pituudet ovat 11–44 km. Esimerkiksi Kälviän Suomen sota 1808 -reitti (19 km) johdattaa polkijat vanhoille taistelupaikoille ja Suntisuun reitti (15 km) Kokkolan merelliseen historiaan. 

Lisätiedot ja reittikartat.

 

Pohjois-Pohjanmaa

Päivän tai parin pyöräreissu

Oulu-Hailuoto-Oulu. Finferriesin autolautat liikennöivät Oulunsalon ja Hailuodon välillä jatkuvasti ja noin 25 minuuttia kestävä lauttamatka on ilmainen elämys. Oulun keskustasta lauttarantaan on matkaan n. 24 km. Hailuodon läpi kulkee 30 km mittainen asfaltoitu maantie. 

Idyllisessä saaressa on kauppoja, ravintoloita, käsityömyymälöitä ja paljon muita palveluja. Marjaniemen majakan juurelta avautuu hiekkaranta ja hieno näkymä merelle. Matkalla kannattaa poiketa myös tutustumassa upeaan Hailuoto Organum -tilataideteokseen ja jollakin saaren lintutorneista.

https://www.hailuoto.fi/matkailu/

Päivän pyöräreissu

Koitelinkosket on hyvä päiväretkikohde Oulusta. Matkaa tulee 25 km yhteen suuntaan. Koko matkalla on pyörätietä tai rauhallinen kylätietä. Koitelinkosket ovat hieno luonnonnähtävyys, jossa on palveluja ja esimerkiksi tulipaikkoja useita. Matkan varrella on myös Kiimingin kylä, jossa voi pitää taukoa.  

https://koiteli.fi/

 

Etelä-Karjala

UUSI: Saimaan saaristoreitti

 Puumalan saaristoreittiä on laajennettu Etelä-Karjalaan ja matkan varrelle on avattu uusi lauttayhteys. Saimaan Saaristoreitti on 154 kilometrin mittainen kierros, joka kulkee Taipalsaaren, Lappeenrannan, Imatran ja Ruokolahden maisemissa. Pien-Saimaan kierros kulkee puolestaan Lappeenrannasta Taipalsaaren ja Rehulan kautta Vehkataipaleelle.

Etelä-Karjalan reitit on koottu virkistysaluesäätiön toimesta outdoor active -palveluun. Sieltä löytyy lisää reittejä ja niiden kuvauksia: https://ekarjala-retkeily.fi/reitit-ja-retkikohteet/

Maastopyörävuokraus kesäisin Lappeenrannan Satamasta / Hiekkalinnalta, Drakkar Sport.

 

Pohjois-Karjala

Yön yli retki

Pyhäselän ympäri (120–130 km, 1–2 vrk): Joensuu–Liperi/Mattisenlahti–Rääkkylä–Hammaslahti–Joensuu tai toisinpäin. Yöpymismahdollisuus reitin puolessa välissä Rääkkylässä (esim. Paksuniemi tai Koivuniemi). Reitillä lossi. Lisäeväitä voi ostaa matkalla Liperistä, Rääkkylästä tai Hammaslahdesta.

Päiväretki / maastopyöräily

Kontionpolut: Kontionpolut muodostuvat neljästä rengasreitistä (Kontioniemi Trail 9 km, Stadium Trail 8,5 km, Salpalinja Trail 5 km ja Välilampi Trail 13,5 km), jotka yhtyvät Joensuun kaupungin ylläpitämään Jaama Trailiin (n. 60 km) sekä Lykynlammen kautta yhdysreittiä pitkin Liperin Kinttupolkuihin. Vuokraa pyörä esimerkiksi Kontiolahden satamakahvilasta. https://www.kontiolahti.fi/luonto-ja-ulkoilureitit

Jaama Trail: Jaama Trail on lähes 50 km mittainen ympyräreitti, joka kiertää Joensuun kaupungin tuntumassa Joensuun ja Kontiolahden kuntien alueella. Reitti on maastollisesti vaihteleva: katuja, rantaraittia, teitä, polkuja, harjujen lakia. 

 

Kainuu

Päivän pyöräreissu ja maastopyöräilyreitti

Vuokatti tarjoaa retkipyöräilyyn useita mielenkiintoisia reittejä sekä maastopyöräilijöille haastavia ylä- ja alamäkiä luonnon helmassa. Vaarassa kiertävät latupohjat ovat myös pyöräilijöiden käytössä.

Alueen yrityksiltä saa vuokrattua pyöriä erilaiseen käyttöön.

Päivän tai parin pyöräreissu

Nuasjärven kiertävä Nuasen ympäri (69-85 km) tarjoaa niin historiaa, kainuulaisia vaaramaisemia kuin Vuokatin monipuolisia palveluita. Matkaan voi lähteä vaikkapa Kajaanista tai Vuokatista. Reitillä on myös muutama haastava nousu, joten vaihdepyörä on tälle reitille suositeltava väline.
Reittikartta.

 

Lappi

Maastopyöräily

Maastopyöräilyyn sopivia retkiä helposta vaikeaan löytyy monesta Lapin kohteesta kuten Ylläkseltä, jossa pyörävuokraamoja on paljon. Ylläs-Pallastunturin kansallispuiston maastopyöräilyreitit löytyvät Metsähallituksen sivuilta. Ylläksen helpoin maastopyöräilyn reitti on Kesänkijärven ympäri polkaisu. Pidempi ja keskivaativa klassikko päiväretkeksi maastopyöräilyyn on Ylläs-Levi 49 km, jossa järjestätään myös maastopyöräkilpailuja. Paluukyydin kohteesta takaisin järjestää esim HiddentrailsLapland. Ylläksen lisäksi lähes kaikki Lapin hiihtokeskus kohteet vuokraavat kesäisin pyöriä ja maastopyöräilyn kokeilemiseen voi saada myös opastusta.

Kaldoaivin erämaalta löytyy myös kokeneille konkareille haastetta ja hienoja maisemia maastopyöräilyyn 70 km reitiltä.

Parin päivän pyöräreissu 

Maantie- ja retkipyöräilyn klassikko puolestaan on kesän yöttömässä yössä EuroVelo 11-reitti, jota pitkin pääsee Euroopan pohjoisimpaan pisteeseen Nordkappiin. Reitti kulkee Kemin, Rovaniemen, Sodankylän ja Karigasniemen kautta Norjaan. Reitiltä voi helposti ajaa haluamansa pätkän ja palata takaisin kotiin bussilla.

Tule mukaan!

Liittymällä Pyöräliittoon olet mukana edistämässä pyöräilyn erottamista jalankulusta, hyvää reittien talvikunnossapitoa, turvallisia kouluteitä, ihmisten kannustamista pyörän selkään ja pyöräliikenteen huomioimista lainsäädännössä.

Pyöräliitto tavoittelee 30 % nousua pyöräilyn kulkutapaosuudessa vuosien 2018-2025 välillä. Tämän saavuttamiseksi tarvitsemme tukeasi

Liity joukkoon iloiseen!

Back to top