Pyöräliiton työsuhdepyöräopas

Työsuhdepyörä on työntekijän henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitettu polkupyörä, jonka hankinnasta vastaa työnantaja. Pyörällä voi ajaa ilman rajoituksia sekä työmatkoilla että vapaa-ajalla, kuten kauppareissuilla ja harrastuksissa, ja se voi olla myös esimerkiksi sähköavusteinen.

Työsuhdepyörä toimii samalla periaatteella kuin työsuhdeauto, paitsi, että se on huomattavasti edullisempi ja kestävämpi vaihtoehto, joka tuo lukuisia etuja sekä työnantajalle että työntekijälle.

Liikuttava kumppani arkeen

Siinä, missä työntekijä saa työsuhdepyörästä liikuttavan kumppanin arkeen, työnantajan näkökulmasta työsuhdepyörä on strateginen työkalu ja tehokas, edullinen tapa tukea työntekijöiden jaksamista ja edistää terveyttä: lähityöläisen työmatkat taittuvat työsuhdepyörällä terveysturvallisesti ja etätyöläinen saa vapaa-ajan pyöräilystä vastapainoa kotitoimistoarjen haasteisiin.

Työsuhdepyörällä säästää satasia

Työsuhdepyöräetu voidaan tarjota palkan päälle (työnantaja maksaa) tai se voidaan pidättää palkasta (työntekijä maksaa). Kummassakin tapauksessa polkupyöräetu on tuloverovapaata 1200 euroon saakka vuodessa.

Verohyödyn suuruus riippuu kuukausiansioista, pyörän arvosta ja muista tekijöistä. Voit selvitellä pyöräedun säästöjen ja verovaikutusten suuruutta erilaisten laskureiden avulla. Kokeile esimerkiksi
Ylen, GoByBiken ja Vapauden laskureita ja tutustu Veronmaksajien keskusliiton Taloustaito-lehdessä julkaistuun vertailutaulukkoon.

Veronmaksajien Helsingin Sanomille (10/2020) tekemän laskelman mukaan työntekijä saa tulotasostaan riippuen noin 430 – 690 euron vuotuisen veroedun, jos ottaa osan palkastaan verovapaana polkupyöräetuna ja käyttää hyväkseen 1 200 euron vuotuisen enimmäismäärän: veroetu voi 30 000 euron tuloilla olla yli 400 euroa vuodessa!

Työntekijä voi siis säästää järjestelyllä satasia, ja pienempituloiselle pyöräetu mahdollistaa uuden ja laadukkaan polkupyörän ilman suurta pääomaa tai epäedullista osamaksua.

Helppoa ja huoletonta joka taholle

Työsuhdepyörät hankitaan yleensä leasing -sopimuksilla, joihin voi sisältyä myös varkausvakuutukset, varusteet (valot, lukitus, nastarenkaat ja kypärä) sekä huoltopalvelut, mikä tekee pyörän käytöstä helppoa ja huoletonta.

Markkinoilla on useita palveluntarjoajia, jotka hoitavat järjestelyt pyörien hankinnasta talousraportointiin työnantajien puolesta, eli pyöräedun tarjoaminen on työnantajallekin varsin vaivatonta.

Lisätietoja:

Usein kysyttyä työsuhdepyöristä

Työntekijän työsuhdepyörätärpit

Työnantajan työsuhdepyörätärpit

Vinkkejä ensimmäisen sähköpyörän hankintaan

Pyöräliitto toteutti alkuvuonna 2023 kyselyn pyöräedun käyttäjille, lue raportti tuloksista

Verohallinnon tietopaketti pyöräedusta

Taloustaito-lehden vinkit työsuhdepyörän hankintaa suunnittelevalle

Tule mukaan!

Liittymällä Pyöräliittoon olet mukana edistämässä pyöräilyn erottamista jalankulusta, hyvää reittien talvikunnossapitoa, turvallisia kouluteitä, ihmisten kannustamista pyörän selkään ja pyöräliikenteen huomioimista lainsäädännössä.

Pyöräliitto tavoittelee 30 % nousua pyöräilyn kulkutapaosuudessa vuosien 2018-2025 välillä. Tämän saavuttamiseksi tarvitsemme tukeasi

Liity joukkoon iloiseen!

Back to top